Voeding
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Voeding

Een goede voeding is essentieel voor de gezondheid van de fret. Helaas worden er in de voeding van de fret veel fouten gemaakt en dat heeft belangrijke gevolgen voor hun gezondheid. De eerst jaren merk je daar weinig van, maar veel oudere fretten worden vroegtijdig ziek door slechte voeding.

De fret is een vleeseter. Zijn maagdarmkanaal is erop gebouwd om prooidieren in zijn geheel op te eten en te verteren. Prooidieren bestaan uit goed verteerbare vleeseiwitten. In het maagdarmkanaal van prooidieren bevinden zich slechts kleine hoeveelheden, reeds gedeeltelijk verteerde plantaardige bestanddelen.
Fretten hebben een relatief kort maagdarmkanaal dat bijvoorbeeld de helft korter is dan het maagdarmkanaal van de kat. In 4 uur tijd is het voedsel, bij een goed verteerbare voeding, van voor naar achter!

Huidige beschikbare voeders

Alleen kittenvoer van een zeer hoge kwaliteit voldoet aan de eisen voor fretten.
Over het algemeen kun je stellen dat een goede kwaliteit frettenvoer duurder is door de gebruikte vleeseiwitten. Een goedkoop voer kan NOOIT voldoende kwaliteitseiwitten bevatten.
Welke merken zijn aan te raden:
Totally Ferret® heeft zijn kwaliteit bewezen. Er is een variant voor jonge fretjes, voor volwassen en oudere fretten.
Alternatieven zijn de kittenbrokjes van Hill’s Science Diet® en Eukanuba®, Deze zijn van een voldoende kwaliteit om in alle levensstadia van de fret te voorzien.

Prooidieren en vers-vlees-voeding

Brokjes van de aanbevolen merken bevatten toch nog een bepaalde hoeveelheid plantaardig materiaal. Daarom voeren veel frettenliefhebbers tegenwoordig hun fretten gedeeltelijk of volledig met prooidieren, zoals muizen, andere kleine knaagdieren en gevogelte. Muizen zijn een volledige voeding waaraan niets toegevoegd hoeft te worden. Het eten van gemiddeld twee muizen per dag is per fret meestal voldoende. Voeding met prooidieren geeft fretten ook een bezigheid die goed is voor hun psychische ontwikkeling en houdt het dier bezig. Diverse zintuigen worden hier op een natuurlijke wijze gestimuleerd. KVV (Kompleet Vers Voer) zoals Carnibest® en Bandit® bevatten rauw vlees met botten, aangevuld met organen en supplementen. Dit wordt gemalen en in worsten in de diepvries bewaard. Deze bevatten wel veel vetten waardoor sommige fretten wat te dik kunnen worden.

Een enkele keer wordt de fout gemaakt om fretten alleen spiervlees te geven. Dit veroorzaakt het “All meat syndroom”. Een ziekte waarbij er een tekort is aan calcium. Zorg er dus voor dat de fret niet alleen spiervlees krijgt, maar ook botten en orgaanvlees.

Het “Walthampapje” is een bekend fenomeen bij veel fretteneigenaren. De officiële naam is “Royal Canin Convalescence Support Instant Diet”. Het is een zakje met melkachtig poeder dat met lauwwarm water wordt aangemaakt. Het is een krachtvoer en kan gebruikt worden om aan te laten sterken.

Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven