Mijn naam is Marike Oosterhoff. Ik ben dierenarts en sinds 2007 werkzaam in deze praktijk. Eerst op het gebied van rundvee. Later heb ik de overstap naar de gezelschapsdieren gemaakt. Vanaf het begin heb ik een voorliefde voor het werken met onhandelbare dieren. Daar waar anderen zouden grijpen naar noodmaatregelen, dwang en fixatiehulpmiddelen, werk ik vanuit relatie met het dier in kalmte en rust.
Gedurende de jaren werden de "moeilijke honden" steeds vaker in mijn spreekuur gepland en kwamen mensen speciaal naar mij, omdat hun hond goed op mij reageerde. Naarmate de tijd vorderde, begon ik in te zien dat er inderdaad een chemie is tussen de zogenaamde agressieve hond en mij.
Agressie komt bij honden nagenoeg nooit voort uit primaire agressie. Bijna altijd gaat het om een bange en onzekere hond die geleerd heeft dat grommen en bijten in ieder geval helpt. Op die manier blijven alle "enge dingen" op afstand. Die succeservaringen stapelen zich steeds hoger op in het hondenbrein en zorgen ervoor dat de hond steeds weer en steeds sneller op deze overlevingsstrategie terugvalt.
Honden (en katten) zijn echter ook enorm sensitief. Zij spiegelen de energie om zich heen, en zeker die van de mens die bij hen in de buurt staat. Als je in staat bent om kalm en rustig te blijven en door de agressie heen te kijken, dan kom je bij hen binnen. Wanneer dat gebeurt, kun je het dier vanuit verbinding en ontspanning helpen. Ik vind dat het mooiste wat er is.
Bij de dierenarts moeten er soms dingen gebeuren die spannend of eng zijn. Eigenaren vinden dat vaak ook spannend. Zeker als je hond zich "niet gedraagt" wordt de spanning bij de eigenaar nog hoger. Want wat nou als jouw hond de dierenarts bijt? Je beeldt het je al in, dus de spanning is bij voorbaat al om te snijden. En jouw hond? Die voelt jouw energie en gaat direct in de overlevingsstand. Waar je bang voor was, komt uit. Zie je wel.....
Herken je dit beeld? Durf je niet meer naar de dierenarts? Kom dan naar mij. Sla geen vaccinaties over, omdat je bang bent om te komen. Laat je hond niet doodziek worden, voordat je naar de dierenarts gaat. Kom op tijd, sla geen routine-ingrepen over. Leg de gezondheid van je hond niet in de weegschaal, omdat het bezoek aan de dierenarts teveel stress geeft. Samen maken we er een rustig en succesvol consult van.
Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.