Fokken met de hond
Een nestje fokken met uw hond is leuk om mee te maken, maar zal ook veel van uw tijd en aandacht vragen. Daarnaast kan het veel kosten en onvoorziene problemen met zich meebrengen. Laat u daarom vooraf goed informeren zodat u weet waar u aan begint.
Heeft u een rashond met stamboom, dan kunt u zich wenden tot de betreffende rasvereniging voor alle informatie en eisen die gesteld worden aan fokdieren. Heeft u een hond zonder stamboom, fok dan alleen een nestje met volledig gezonde dieren met een goed karakter, overleg bij twijfel met uw dierenarts of het verstandig is een nestje te fokken.
Teefjes mogen vanaf 18 maanden leeftijd hun eerste nestje krijgen. Een teefje mag maximaal één nestje per 12 maanden krijgen. Een teefje mag maximaal 5 nestjes krijgen in totaal.
Dekking en dracht
Teefjes worden gemiddeld 2x per jaar loops. Een loopsheid duurt zo’n 3 weken. Tussen dag 10 en 14 van de loopsheid is meestal het moment dat ze gedekt kan worden. Om het juiste dektijdstip te bepalen kunt u een progesteronbepaling laten doen. We nemen wat bloed af bij uw hond en u krijgt dezelfde dag de uitslag met bijbehorend advies.
Mocht een natuurlijke dekking niet goed lukken, dan bieden wij de mogelijkheid om met de reu en de teef langs te komen. De dierenarts neemt zaad af bij de reu en controleert dit microscopisch op kwaliteit. Vervolgens wordt het zaad via K.I. (kunstmatige inseminatie) ingebracht bij de teef.
De dracht van een hond duurt gemiddeld 63 dagen. Vanaf dag 23-40 kan een echo gedaan worden om de dracht vast te stellen en te zien of de hartjes kloppen. Vanaf dag 53-63 kan een röntgenfoto gemaakt worden en kunnen we vaststellen hoeveel pups er ongeveer gaan komen. Zeker bij een eerste nestje is het prettig van tevoren te weten wat u kunt verwachten.
Vanaf 40 dagen dracht zal de teef snel dikker worden. Zij heeft nu meer voeding en energie nodig voor de groei van de pups. U kunt haar het beste puppybrokjes voeren, in meerdere porties per dag. Ze zal tegen het einde van de dracht maar kleine porties tegelijk kunnen eten.
De bevalling
Er zijn een aantal zaken die erop wijzen dat de teef gaat bevallen:
-12-24uur voor de bevalling zakt de lichaamstemperatuur met 0.5-1.5⁰C. Vanaf dag 56 kunt u de teef dagelijks temperaturen. Zo weet u ook wat haar normale temperatuur is.
-Onrust, verminderde eetlust, hijgen, soms graven en krabben.
-Heldere, slijmerige uitvloeiing kunt u zien vanaf 2 dagen voor de bevalling. Als de uitvloeiing lichtgroen of bloederig wordt is de ontsluitingsfase begonnen.
Hoe lang de bevalling duurt hangt onder meer af van het aantal pups, maar ook de grootte van de pups. Bij een eerste nestje kan de bevalling ook wat langer duren. Pups worden zowel in kop- als stuitligging geboren, dit is normaal. Tussen twee pups kan gemiddeld wel 45 minuten zitten.
Wanneer moet u contact opnemen met de dierenarts?
-Als een teef 30-45 minuten blijft persen maar er komt niets.
-Als een pup er half uit is maar ondanks persen niet verder komt.
-Als een teef erg verzwakt is of ziekteverschijnselen vertoont en de bevalling vordert niet.
-Als er abnormale uitvloeiing te zien is (donkere stinkende uitvloeiing).
Mocht het nodig zijn om in te grijpen tijdens de bevalling en moet er een keizersnede uitgevoerd worden, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Door jarenlange ervaring en moderne anesthesie- en bewakingsmogelijkheden zijn wij in staat zeer veilig een keizersnede uit te voeren, ook bij de zogenaamde risicorassen.
Na de geboorte
Het nestje met pups is geboren. De moeder zal ze normaal gesproken schoonlikken na de geboorte. Doet ze dit niet, wrijf ze dan zelf met een handdoek droog. Maak neus en bek schoon zodat de pup kan ademen. Pups moeten zo snel mogelijk bij de moeder gaan drinken. De eerste biest is zeer belangrijk, deze bevat veel energie en antistoffen.
Controleer of alle pups goed drinken en groeien, het beste kunt u ze dagelijks even wegen en het gewicht opschrijven. Goed gevoede pups zijn rustig en vallen in slaap na het drinken.
De moederhond mag onbeperkt puppybrokjes eten zolang de pups van moedermelk afhankelijk zijn. Vanaf 3 weken zullen de pups ook zelf pupvoeding bij gaan eten.
De pups moeten geregeld ontwormd worden: op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden. Ontwormen kan met een pasta of met tabletjes.
Zo nodig kunt u de pups tegen vlooien behandelen vanaf 2 dagen leeftijd, met Frontline spray®.
De pups krijgen hun eerste vaccinatie (Hondenziekte en Parvo) op de leeftijd van 6 weken. U krijgt een paspoort erbij waar de entingen in staan. U kunt kiezen voor een eenvoudig vaccinatieboekje (alleen geldig in Nederland) of voor een Europees dierenpaspoort. Dit laatste is ook geschikt om de hond mee te nemen naar het buitenland.
De pups moeten gechipt worden voor de leeftijd van 7 weken. Bij fokkers die via de rasvereniging werken wordt het chippen gedaan door de Raad van Beheer. Indien u niet bij een rasvereniging aangesloten bent, kunnen de pups gechipt worden bij de dierenarts (gelijk met de 1e enting).
De chipnummers dient u binnen een week te registreren op uw eigen naam bij de databank.
-Ga naar www.backhomeclub.nl
-Klik op ‘Huisdiereigenaar inlog’.
-Heeft u nog geen account, maak dit dan aan. Nu kunt u inloggen.
-Klik op ‘Dier toevoegen’, kies voor geboorte registratie en vul de gegevens in.
-U voldoet de betaling via iDeal. De registratie is dan voltooid.
-Op het moment dat een pup naar de nieuwe eigenaar gaat meldt u deze pup weer af, als zijnde ‘verkocht’. Pas als u dit gedaan heeft kan de nieuwe eigenaar de pup op zijn eigen naam registreren. Geef de nieuwe eigenaar hier instructies voor mee.
Verkoopt u een pup naar het buitenland? Hier gelden strenge regels voor: de pup moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie kan toegediend worden vanaf 12 weken leeftijd en daarna geldt een wachttermijn van 3 weken voordat de pup mag vertrekken. Kortom, de pup mag op zijn vroegst vanaf 15 weken leeftijd de grens over.
Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.