Gebitsreiniging hond
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Gebitsreiniging hond

Niet alleen voor mensen, maar ook voor honden is een goede mondgezondheid essentieel voor een gelukkig leven. Een slechte mondhygiëne kan zorgen voor veel aandoeningen in de bek en uiteindelijk ook in de rest van het lichaam. Let daarom altijd goed op uw hond en maak tijdig een afspraak als u vermoedt dat uw hond gebitsproblemen heeft. Wellicht is een gebitsbehandeling nodig.

Kosten gebitsreiniging hond

De kosten van een gebitsreiniging hangen vooral af van wat er onder het tandsteen vandaan komt. Blijkt na reiniging dat er tanden of kiezen loszitten, afgebroken zijn of dat de kieswortels te ver blootliggen, dan zullen er misschien wat elementen getrokken moeten worden. Daarom doen we altijd tevoren een gebitscontrole en proberen we zo goed mogelijk een inschatting te maken van het kostenplaatje.

Over het hondengebit

Honden hebben een gebit voor vleeseters. Dat wil zeggen dat ze er prooien mee moeten kunnen vangen, doden en aan stukken moeten kunnen scheuren. Het grootste gedeelte van de hondenpopulatie heeft een scharend gebit, net als de wolf. Op de afbeelding hiernaast ziet u een schets van het hondengebit.
Het is echter zo dat we bij onze zogenoemde “huishonden” nogal eens een afwijkende vorm van de schedel gefokt hebben, zodat de normale, scharende eigenschap er niet meer is. Hiervan ziet u hiernaast een voorbeeld.

Hou het wisselen in de gaten

Pups worden tandeloos geboren. Met 2 tot 4 weken komen de melktanden door. Daarna wisselt het melkgebit in fases naar het blijvende gebit. Dit gebeurt vanaf een leeftijd van 3 maanden t/m 7 maanden.

Het is belangrijk om deze wisselingen goed in de gaten te blijven houden. Het is namelijk zo dat melkelementen die blijven zitten of beschadigd zijn, de groei van het blijvende gebit kunnen verstoren. Als u er niet op tijd bij bent, ontstaat er dus een afwijkend blijvend gebit met alle gevolgen van dien. Onze dierenartsen controleren het gebit altijd ten tijde van de puppyvaccinaties op 6, 9 en 12 weken leeftijd. Daarnaast bieden we gratis groeibegeleiding aan waarbij onze assistentes onder andere het wisselen van het gebit goed in de gaten houden.

Tanden poetsen

Door fokkerij en voeding zijn onze honden ook gevoeliger geworden voor het ontstaan van plaque en ontstekingen aan de tanden en het tandvlees. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het poetsen van het gebit van uw hond. Als u hiermee begint wanneer uw hond nog een pup is, zal uw hond er snel aan wennen. Let wel: gebruik hiervoor geen gewone tandpasta, maar altijd tandpasta speciaal voor honden! Voor een poetsinstructie kunt u een afspraak maken. Dit consult is gratis.

Belang van tijdige behandelingen

Uw hond wordt door onze dierenartsen ten tijde van de vaccinaties gecontroleerd op de kwaliteit van het gebit. Dit doen we zodat we tijdig kunnen ingrijpen mocht het nodig zijn. Dat is noodzakelijk, aangezien de hond niet snel zal aangeven dat hij pijn heeft aan zijn bek. Doet hij dit wel, dan is het gebit vaak al in verregaande vorm van verval. Daarbij zijn ontstekingen aan de bek, net zoals bij mensen, belangrijke infectiebronnen voor aandoeningen elders in het lichaam en kunnen er eerder ontstekingen of infarcten in bijvoorbeeld het hart of de nieren ontstaan.

Het is belangrijk tandsteen op tijd te verwijderen, voordat tandvlees en kieswortels ontsteken en in verval raken. Na een professionele gebitsreiniging onder narcose ziet het gebit er weer schoon en fris uit en kan de eigenaar starten met een goede gebitsverzorging. Bekijk hieronder de voor-en-na-foto’s van een intensieve gebitsreiniging.

Veel voorkomende gebitsproblemen

Het meest voorkomende probleem is het ontstaan van tandsteen, meestal in combinatie met ontstoken tandvlees. Het probleem komt niet alleen voor bij oudere dieren. Bij ongeveer 85% van de honden worden al op 2-jarige leeftijd problemen van het gebit gezien. Kleinere rassen, zoals de Yorkshire terriër, Chihuahua, Maltezer en de Teckel zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van tandsteen en tandvleesontsteking.
De directe oorzaak van tandsteen en tandvleesontsteking is tandplak (te herkennen als papperig materiaal). Tandplak wordt veroorzaakt door bacteriën. Door de inwerking van speeksel kan tandplak gaan verkalken, waardoor tandsteen (gele tot bruine, harde aanslag op de tanden) ontstaat. Het tandsteen irriteert het tandvlees tot het gaat ontsteken. Als de ontsteking langs de tandhals richting de tand- of kieswortel gaat, kan de tand of kies los gaan zitten en uiteindelijk uitvallen. Bovendien komen bacteriën in de bloedbaan terecht en veroorzaken ze ontstekingen elders in het lichaam, bijvoorbeeld in het hart, de nieren en de lever.

Wanneer kiezen voor een gebitsreiniging voor uw hond?

Het is dus belangrijk om tijdig in te grijpen. U kunt aan de hand van onderstaande symptomen beoordelen of een bezoek aan onze kliniek nodig is.

  1. Uw hond stinkt uit de bek
  2. Uw hond produceert meer speeksel
  3. Uw hond eet minder of trager
  4. Uw hond wrijft met de bek over de grond of met de poten langs de bek

Preventieve zorg

Preventieve zorg is essentieel als het gaat om een goede mondgezondheid van uw trouwe viervoeter. U kunt de volgende stappen doorlopen voor de juiste preventieve mondzorg.

  1. Geef uw hond voornamelijk harde brokken te eten
  2. Royal Canin heeft een speciale kauwbrok (‘Dental’) die het ontstaan van tandplak en tandsteen helpt voorkomen
  3. Kauwmateriaal (flostouw) buffelhuid, gebitsreinigende kauwstaven van bv. Royal Canin kunnen ook zeer effectief zijn.
  4. Tanden poetsen, dit is het meest effectief om gebitsproblemen te voorkomen!

Gebitsreiniging nodig? Maak een afspraak

Merkt u een van bovenstaande symptomen bij uw hond, maak dan een afspraak bij DGC Kampen. Kies hieronder uw kliniek en bel ons.

Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven