Castreren en steriliseren
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Castreren en steriliseren

De kater

De kater is geslachtsrijp op de leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren daarom de kater te laten castreren op een leeftijd van 6 maanden.

Voordelen van castratie:

  1.  Minder kans op sproeien of plassen in huis.
  2.  Minder sterke urinegeur
  3.  Minder drang van de kater om buiten te gaan zwerven en minder kans op vechten met andere katten.
  4.  Geen ongewenste dekking.

Nadelen van castratie:

  1.  De kater kan dikker worden.
  2.  Uw kat moet onder narcose voor de ingreep.

De operatie zelf

Voor de castratie wordt de kater onder narcose gebracht en krijgt een pijnstillende injectie. Nadat het operatieveld gedesinfecteerd is wordt in de balzak beiderzijds een klein sneetje gemaakt, de testikels worden naar buiten gebracht, afgebonden en weggesneden. De wondjes worden niet gehecht maar doordat de huid samentrekt plakken de wondranden weer netjes aan elkaar.
Let op: tot drie weken na de castratie is een kater nog vruchtbaar en kan hij bij een dekking nog een poes bevruchten.

De poes

De poes wordt meestal voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren dan ook de poes op de leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren. Dat kan dus voor de eerste krolsheid. Bij de operatie worden alleen de ovaria (eierstokken) weggehaald. Alleen wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt deze ook verwijderd. Aangezien wij de eierstokken weghalen, heet de operatie officieel een castratie. In de volksmond wordt de castratie van een vrouwelijk dier echter sterilisatie genoemd.

Voordelen van steriliseren:

  1. Geen krolsheden meer.
  2. Geen ongewenste dekking/dracht.
  3. Verminderde kans op het krijgen van kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd.

Nadelen van steriliseren:

  1. De poes kan dikker worden.
  2. De poes moet onder narcose voor de operatie.

De operatie zelf

Tijdens de operatie wordt een snede in de buikwand gemaakt en worden de eierstokken en soms ook de baarmoeder buiten de buikholte gebracht en verwijderd. Daarna worden buikwand en huid weer gehecht. Soms kunnen de hechtingen geheel inwendig geplaatst worden, zodat er geen uitwendige huidhechtingen nodig zijn.

Alternatieven?

Om de krolsheid uit te stellen kan de poezenpil gegeven worden. Wanneer dit gegeven wordt voor de eerste krolsheid is er een grote kans op het krijgen (goedaardige) melkkliertumoren. In verband hiermee en met de nadelen van langdurig gebruik van de poezenpil (suikerziekte, melkkliertumoren, ongewenste kittens en baarmoederontsteking) raden wij het gebruik van de poezenpil af.

Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven