Er zijn nog steeds ziekten waartegen geen goede behandeling mogelijk is. Deze ziekten, veroorzaakt door virussen, zijn wel erg besmettelijk en ze kunnen levensbedreigend zijn. Door te vaccineren is het mogelijk uw kat te beschermen tegen deze ziekten. Daarnaast is het zo dat hoe meer katten goed gevaccineerd zijn, hoe kleiner de kans is dat virussen zich kunnen verspreiden in een bepaald gebied.
Een vaccin is een aangepaste of verzwakte ziektekiem, die via een injectie toegediend wordt. De kat wordt hier niet ziek van , maar het lichaam gaat wel antistoffen (afweerstoffen) aanmaken die de ziektekiem onschadelijk maken. Deze antistoffen blijven voor een bepaalde periode werkzaam: er is immuniteit tegen de ziekteverwekker opgebouwd. Afhankelijk van de entstof werken deze antistoffen een aantal jaren, een jaar of een aantal maanden. Belangrijk dus om vaccinaties op tijd te herhalen, anders is uw kat niet meer beschermd!
Voor katten zijn er vaccins tegen kattenziekte, niesziekte, bordetella, rabiës, FIP en FeLV.
Kittens moeten gevaccineerd worden op een leeftijd van 9 en 12 weken, daarna jaarlijks.Het standaard vaccinatieprogramma bestaat uit: een jaarlijkse vaccinatie tegen het niesziekte-complex en één maal per 3 jaar een vaccinatie tegen de kattenziekte.
Kattenziekte (panleucopenie) is een zeer besmettelijke virusziekte die overal ter wereld voorkomt. De ziekte heeft vaak een dodelijke afloop. Het virus is zeer sterk en blijft nog lang nadat het buiten de kat is besmettelijk. Ook mensen kunnen door contact met een zieke kat het virus overdragen op gezonde katten. Het virus tast verschillende organen aan, waaronder het beenmerg. Hierdoor daalt de weerstand van de kat en kunnen andere ziektes gemakkelijk optreden. Zo wordt de toch al zieke kat nog zieker en sterft vaak. De eerste symptomen zijn: braken, diarree en hoge koorts. Om kattenziekte te voorkomen zou de kat eens per 3 jaar tegen kattenziekte ingeënt moeten worden.
Niesziekte complex is een verzamelnaam voor drie ziektes die heel erg veel op elkaar lijken en vaak ook samen voorkomen. De boosdoeners zijn twee virussen (een herpesvirus en een calicivirus)Â en een bacterie (Bordetella Bronchiseptica). In de vaccinatie zitten de virale verwekkers. De bacterie is de enige ziekteverwekker die met antibiotica behandeld kan worden. In het begin zijn met name de voorste luchtwegen (neus, keelgebied) aangetast maar in het verloop kunnen ook de luchtpijp en de longen (longontsteking)mee doen. In ernstige gevallen kunnen katten hieraan overlijden. Net als bij kennelhoest (zie honden) is het ook bij niesziekte niet mogelijk om met inenting te voorkomen dat het dier ziek wordt, maar de weerstand is een stuk hoger en daardoor zullen de symptomen minder ernstig zijn. Wij adviseren u om uw kat(ten) jaarlijks tegen niesziekte te laten enten.
Sommige pensions vereisen dat uw kat ook wordt gevaccineerd tegen de Bordetella bacterie. Ook deze enting is bij ons verkrijgbaar.
Hoewel de naam anders doet vermoeden, kunnen katten net als alle warmbloedige dieren besmet worden met het hondsdolheidvirus. In Nederland komt hondsdolheid vrijwel niet voor, de kans dat uw kat hier met hondsdolheid besmet wordt is bijna nul. Echter als u met uw kat naar het buitenland reist is het net als voor honden verplicht dat de kat ingeënt wordt tegen hondsdolheid. Dit stelt niet alleen die landen gerust dat er geen hondsdolheid uit Nederland wordt ingevoerd, maar voorkomt ook dat de kat het virus uit het buitenland naar Nederland meeneemt, of dat u bij grenscontrole uw kat niet mee terug het land in mag nemen. Uw kat dient minimaal 3 weken voor vertrek naar het buitenland ingeënt te worden tegen hondsdolheid.
Controleer voor u uw kat mee neemt op reis wat de aanvullende invoereisen van uw bestemming zijn. Doe dit ruim van tevoren, voor sommige landen neemt de voorbereiding een aantal maanden in beslag.
FIP staat voor Feline Infectieuze Peritonitis. Het is een zeer agressieve mutatie van een veel voorkomend onschuldig maagdarm (Corona) virus. Bijna 80-90 procent van de katten is wel eens in contact gekomen met dit Corona virus en heeft daarvan milde diarree klachten. Bijna alle katten in Nederland hebben dus anti-lichamen ontwikkeld tegen dit virus. Jammer genoeg zijn deze anti-lichamen in het bloed niet te onderscheiden van anti-lichamen tegen het gemuteerde virus en voor het stellen van de diagnose dus onbetrouwbaar. In ongeveer 5% van de katten muteert het Corona virus en kan de ziekte FIP zich ontwikkelen. We zien de ziekteverschijnselen van FIP met name bij zeer jonge dieren en dieren ouder dan 10 jaar. Dit komt omdat het wel of niet ontwikkelen van de ziekte zeer waarschijnlijk samenhangt met het afweersysteem van het dier. Indien het afweersysteem minder goed werkt (jong, oud, andere virusziektes) is er meer kans op het ontwikkelen van FIP. De ziekte kan zich op twee manieren presenteren:
Er bestaat geen goede therapie voor FIP. In de toekomst is misschien behandeling mogelijk met anti-virale middelen maar op dit moment is de werking daarvan nog onvoldoende. Er bestaat sinds 1993 een vaccin tegen deze ziekte maar de resultaten zijn erg wisselend. Er zijn zelfs gevallen waarbij katten na de enting juist FIP ontwikkelden. Daarom raden wij aan uw kat hiertegen niet te vaccineren. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar deze ziekte, met name omdat het ook zeer lastig is om de diagnose met zekerheid te stellen bij het levende dier!
Wat u wel kunt doen om FIP te voorkomen: Voorkomen dat katten met het Corona-virus besmet worden: dit kan door goede hygienische maatregelen, met name rondom de kattenbak! Introduceer geen nieuwe dieren in een groep katten. Houdt geen grote groepen katten in een te kleine ruimte. Zorg voor voldoende goed voer, vers water en frisse lucht. Maak bakken regelmatig goed schoon. Ook is het zeer belangrijk stress te vermijden, omdat dit het immuunsysteem nadelig beinvloedt.
FeLV is een virus ziekte met een vaak dodelijke afloop. Het virus kan leukemie (kanker van de witte bloedlichaampjes) veroorzaken. Door deze vorm van kanker wordt het afweersysteem van de kat aangetast en andere infecties kunnen optreden waar de kat normaliter goed van zou moeten genezen. In dit geval leiden deze infecties tot zeer ernstige ziekte met mogelijk sterfte als gevolg. Het virus is aanwezig in het speeksel van besmette katten en wordt overgedragen door likken of bijtwonden. Besmetting komt vooral voor door LANGDURIG CONTACT. Niet alle katten worden ook daadwerkelijk ziek; sommige gezonde katten overwinnen het virus en raken het weer kwijt.
Na besmetting zal een kat niet direct ziek zijn maar wel al virus uitscheiden! De bestrijding van deze ziekte berust dan ook op het opsporen van deze ‘dragers’. Het is mogelijk in het bloed de ziekte aan te tonen door middel van een snel-test. Deze kan op de praktijk worden uitgevoerd en heeft een zeer hoge betrouwbaarheid.
Er bestaat een vaccinatie tegen FeLV; deze is echter niet 100% beschermend en gevaccineerde katten kunnen nog steeds ziek worden. Deze enting wordt door ons dan ook niet standaard aangeraden; alleen in risicogebieden en situaties waar een bekend FeLV positieve kat in contact kan komen met uw kat kan het verstandig zijn uw kat te enten.
Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.