Kitten informatie
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Kitten informatie

Een nieuw kitten brengt drukte en gezelligheid met zich mee in huis, maar meestal ook veel vragen. Daarom is het logisch dat u op zoek gaat naar informatie over kittens. Wanneer moet een kitten gevaccineerd worden en hoe zit het met ontwormen en ontvlooien? Kun je een kitten opvoeden en hoe moet dat dan? En hoe zit het met socialisatie? Met al uw vragen kunt u bij DGC Kampen terecht. We zijn u graag van dienst met passend advies. Lees op deze pagina meer over kittens of neem direct contact met onze vestiging op via onderstaande button.

Ga snel naar:

Kittenadviezen

Een nieuw kitten betekent dat u het een en ander moet weten en doen. Zowel op het gebied van verzorging als opvoeding, heeft een kitten extra aandacht nodig. Als team van DGC Kampen geven we voor een optimale verzorging van uw nieuwe aanwinst u graag enkele adviezen mee.

Ontwormen

Het is belangrijk om uw kitten regelmatig te ontwormen. Als het goed is heeft de fokker dit ook al een aantal keer gedaan. U kunt zelf onderstaand schema aanhouden:

Leeftijd

Wanneer ontwormen?

Tot 2 maanden oud

Iedere 2 weken

2 tot 6 maanden oud

Iedere maand

Vanaf 6 maanden

Iedere 3 maanden, levenslang

Vaccinaties

Ook dient u regelmatig uw kitten te vaccineren. Hiervoor hebben we onderstaand schema gemaakt.

Leeftijd

Waarvoor?

9 weken

Kattenziekte en niesziekte

12 weken

Kattenziekte en niesziekte

1 jaar

Kattenziekte en niesziekte

Hierna moet u uw kat ieder jaar vaccineren voor niesziekte en eens in de 3 jaar voor kattenziekte.

Vanaf 12 weken kan ook de Rabiësenting gegeven worden (buitenland). Ook zijn er nog andere vaccinaties beschikbaar, deze worden echter alleen in specifieke situaties toegediend.

Socialisatie van het kitten

Maak uw kitten op jonge leeftijd vertrouwd met alles waar het in de loop van zijn leven mee te maken gaat krijgen. Denk aan andere dieren, andere mensen, de auto, het reismandje, apparaten in huis, etc. Zorg voor veel positieve ervaringen en herhaal ze regelmatig. Vermijd teveel prikkels tegelijk, zorg voor voldoende rustmomenten. Een kitten maakt verschillende socialisatie fases door. Hieronder zetten we ze voor u op een rij:

  • 0-14 dagen: In deze periode slapen en eten kittens hoofdzakelijk. De gehoorgang en oogjes gaan open rond dag 10. Op de leeftijd van 3 weken kunnen kittens volledig horen en zien.
  • 2-3 weken: Dit is de overgangsperiode, kittens worden minder afhankelijk van de moeder en kunnen al beginnen “vast voedsel” te eten.
  • 3-7 weken: 1e Socialisatie periode, het is belangrijk dat kittens in deze periode veel opgepakt worden en aan mensen gewend raken, hierdoor zullen ze later minder angstig zijn naar mensen. Ook kennismaken met andere dieren is nu al belangrijk. Van hun moeder leren ze sociaal gedrag aan: elkaar verzorgen, begroeten, spinnen en samen spelen. Ook kunnen ze het prooivangen al leren in deze periode.
  • 8-16 weken: 2e Socialisatieperiode, al het geleerde van de voorgaande weken wordt nu regelmatig herhaald, daarnaast is het nu heel belangrijk dat het kitten aan alles went waar het in zijn leven mee te maken krijgt. Dus bijvoorbeeld: een vervoersmandje, in de auto, vreemde mensen in alle soorten en maten, andere dieren, allerhande geluiden, hanteren, kammen, pil ingeven, buiten (aan tuigje), enz. In deze periode spelen kittens heel veel en dit heeft ook een belangrijke functie.

Spelen

Spel is heel belangrijk voor de socialisatie van kittens, er zijn verschillende spelvormen:

Sociaal spel

Op 4 weken leeftijd beginnen kittens al met elkaar en de moeder te spelen, in groepjes. Vanaf 8 weken spelen kittens meer één op één, het begint met wat naar elkaar slaan met de voorpoten en gaat over in echt stoeien. Maar als het te hard gaat stopt het spel uiteindelijk. Het is belangrijk dat als u als eigenaar met het kitten speelt en het gaat te hard, dat u dan bepaalt dat het spel stopt! En als dit lastig is, laat het kitten dan niet met uw handen spelen, maar alleen met speeltjes. Hierdoor leert het kitten sociaal met soortgenoten en mensen om te gaan.

Spel met voorwerpen

Wordt veel gezien op de leeftijd van 6-18 weken, zorg voor afwisseling en uitdaging, zodat het kitten niet met “ongewenste” voorwerpen  aan de haal gaat.

Coördinatiespel

Het gaat hier om klimmen, achter elkaar aanrennen, ergens op- en afspringen, enz. Dit spel is bedoeld om het evenwicht en de coördinatie te trainen. Dit kan zowel alleen als in een groep.

Kattentaal

Communicatie tussen katten maar ook naar de mens toe gaat voornamelijk via lichaamstaal. Het is belangrijk verschillende houdingen bij uw kat te herkennen.

Geuren

Ook spelen geuren een belangrijke rol in de communicatie tussen katten. De kat zet zijn geur af om het territorium af te bakenen. Dit kan d.m.v. kopjes geven, krabben, urine en ontlasting.

Geluiden zijn belangrijk voor katten. Katten kunnen beter horen en reageren op een veel breder scala aan geluiden dan honden en mensen. Het spinnen wordt gebruikt door de kat als hij menselijk contact wil, hulp nodig heeft of fungeert als methode om zichzelf gerust te stellen.

Opvoeding

Katten kunnen wel degelijk veel leren, ze reageren sowieso sterk op stemgeluiden, denk aan laag/zwaar stemgeluid als iets niet mag en hoog stemgeluid om een kat te belonen, te lokken of gerust te stellen. Als ongewenst gedrag voortkomt uit angst is het belangrijk de kat gerust te stellen en niet te bestraffen.

Zindelijkheid

Eén van de meest voorkomende (gedrags)problemen in huis is onzindelijkheid. Maar een kat is nooit onzindelijk zonder reden! U kunt een aantal maatregelen treffen om problemen te helpen voorkomen:

  • Zet genoeg kattenbakken in huis (aantal katten + één extra).
  • Zet de kattenbakken op rustige plaatsen in huis!
  • Gebruik goede kattenbakvulling (katten ontwikkelen voorkeur).
  • Verschoon de kattenbak 1 á 2 keer per dag.
  • Zet de kattenbakken niet in de buurt van eten en drinken.
  • Bij veel katten werkt een open kattenbak beter.

Onzindelijkheid

Onzindelijkheid bij katten kent 4 oorzaken, te weten:

  1. Medische oorzaak (blaasklachten). Daarom is altijd eerst een urine onderzoek nodig.
  2. Markeren territorium. Dat kan door plasjes of sproeien. Ongecastreerde dieren vertonen dit gedrag sterker dan gecastreerde dieren.
  3. Problemen met de kattenbak. Door bovenstaande punten te verbeteren kan het probleem oplossen.
  4. Stress. De oplossing ligt in het verwijderen/veranderen van de oorzaak.

Blaasgruis

Een veel voorkomende medische oorzaak van onzindelijkheid is blaasgruis: microscopisch kleine kristallen die zich vormen in de blaas. Bij de vorming van blaasgruis kan ook stress een rol spelen. Het is een aandoening die goed behandeld kan worden. De kat blijft echter wel levenslang gevoelig voor het ontwikkelen van blaasgruis en zal consequent op een dieet moeten.

De kat in huis

Steeds meer katten worden binnen gehouden. De omgeving is dan meestal niet zo uitdagend voor de kat. Het is belangrijk om de omgeving te verrijken zodat de kat zich niet gaat vervelen. Hiermee voorkomt u ook probleemgedrag. Verveling van dieren is een welzijnsaantasting die stress veroorzaakt!

De leefomgeving van de kat kan verrijkt worden door:

  • Speelmogelijkheden
  • Klimmogelijkheden
  • Verstopplek(ken) creëren.
  • Wisselen van speeltjes.
  • een kattenkamer of kattenren.

Om dit praktisch in te vullen: Zorg voor voldoende ligplekken, zowel laag als hoog. Een hoge krabpaal met een paar etages is ideaal voor klimmen, spelen en slapen en het scherpen van de nagels, en kan voorkomen dat de kat uw meubels hiervoor gebruikt. Maak krabpaal en ligplekjes extra aantrekkelijk door wat valeriaan te druppelen.

Zoek de uitdaging met speelgoed

Verder zijn er ontzettend veel speeltjes verkrijgbaar, evt. met geluiden of beweging; katten kunnen ook leren apporteren. Ook zijn er speelballetjes waar u brokjes in kunt verstoppen, dit werkt goed om de kat actief te houden.

Geef genoeg aandacht

En vooral: geef de kat geregeld aandacht en speel met de kat. Een kat die om aandacht komt vragen heeft niet per definitie trek in eten, maar wil vaak gewoon spelen of een knuffel van zijn baas.

Bied uw kat rust

Zorg er voor dat de kat altijd een rustige plek in huis heeft waar hij niet gestoord wordt, zet voer- en waterbakjes en de kattenbakken ook op rustige en veilige plekken neer, dit voorkomt stress in huis.

Let op met planten

Zorg voor veilige planten/bloemen in huis. Vooral kittens willen nog wel eens overal op gaan kauwen, dus het mag niet giftig zijn.

De kat bepaalt zijn eigen tempo

Als er vreemde mensen of dieren in huis zijn, laat de kat dan in zijn eigen tempo hiermee kennismaken en dwing hem niet door hem midden in de kamer te ‘droppen’.

Buitenkat

Een kat die naar buiten kan heeft meer mogelijkheden om zijn natuurlijke gedrag te vertonen. Naast het feit dat de kat veel meer ruimte tot z’n beschikking heeft,  ontmoet hij soortgenoten en andere afleiding, heeft hij de mogelijkheid te jagen en krijgt hij meer lichaamsbeweging.

Nadeel is dat het risico op ongelukken, ziekte en parasieten groter is, en dat het overlast kan geven in de buurt. Hou hier dus rekening mee door extra aandacht te geven aan castratie, vaccinatie en parasietenbestrijding en de kat te laten chippen.

Heeft u een kattenluikje: zorg dan dat vreemde katten niet binnen kunnen komen => dit geeft vaak stress en onzindelijkheidsproblemen in huis. Er zijn kattenluiken verkrijgbaar die alleen opengaan op het chipnummer van uw eigen kat(ten).

Algemene verzorging van het kitten

Hieronder leest u een uitgebreide beschrijving van hoe u uw kitten het beste kunt verzorgen. U vindt hier tips over het onderhoud van de huid, vacht, ogen en oren, maar ook over voeding, gebitsonderhoud en het gebruik van

Huid en vacht

Wen uw kitten zo snel mogelijk aan het kammen/borstelen van de vacht: doe het rustig en zorg dat het voor de kat een aangename ervaring wordt. Tijdens het borstelen ziet en voelt u ook of er afwijkende bultjes, plekjes of parasieten op de huid zitten. Langharige katten zullen hun hele leven geregeld gekamd moeten worden, soms dagelijks. Voor kortharige katten volstaat geregeld kammen tijdens de ruiperiodes. Wen het kitten tijdens het borstelen aan het bekijken van het gebit, de ogen, de oren en de nagels. Dit lukt het best als u er een dagelijkse routine van maakt en iets lekkers geeft als beloning.

Ogen en oren

De ogen van uw kitten moeten glanzend en vochtig zijn, zonder uitvloeiing. Komt er pus uit de ogen dan is er sprake van een ontsteking. De viezigheid mag u met een in lauw water gedrenkt gaasje uit de ooghoeken verwijderen. Beweeg het gaasje daarbij in de richting van de neus. De ontsteking zelf moet door de dierenarts behandeld worden als dit binnen enkele dagen niet vanzelf overgaat.

Laat oorklachten altijd controleren

Gezonde oren zijn schoon, ruiken niet en jeuken niet. Door regelmatig de oren te controleren kunt u eventuele problemen snel signaleren. Ga niet zelf aan de slag met wattenstokjes, eventueel vuil gaat dan dieper in het oor zitten. Maak bij oorklachten altijd een afspraak om de oren door de dierenarts te laten inspecteren. De dierenarts kan met een otoscoop diep in de gehoorgang kijken en ook controleren of het trommelvlies intact is.

Oormijt

Een veelvoorkomende ooraandoening bij kittens is oormijt. Oormijten zijn kleine witte spinachtige insectjes. Ze veroorzaken hevige jeuk, het oor zelf stinkt, en in het oor is een overmaat aan bruinzwart, korrelig oorsmeer te zien. Een oormijtinfectie moet door de dierenarts behandeld worden.

Nagels

Om te voorkomen dat de nagels van uw kat te lang worden kunt u er het beste voor zorgen dat de kat voldoende gelegenheid heeft te krabben aan een krabpaal of plank. Er zijn speciale geurvloeistoffen in de handel om het krabobject voor de kat extra interessant te maken. Zo nodig kunt u de nagels met een speciale nageltang voor huisdieren zelf knippen. Let erop dat u niet in het roze gedeelte (alleen zichtbaar bij doorschijnende nagels) knipt: de nagel gaat dan bloeden. U kunt ook een afspraak bij de praktijk maken om de nagels te laten knippen, eventueel in combinatie met een vaccinatie of andere afspraak.

Gebit

Het is belangrijk regelmatig het gebit van uw kat te controleren. Kittens beginnen vanaf ongeveer 4 maanden met het wisselen van het melkgebit. Op de leeftijd van 6 maanden is het gebit volledig gewisseld. Met het volwassen gebit zal de kat de rest van zijn leven moeten doen.

Tandsteen en ontstoken tandvlees

Een veel voorkomend gebitsprobleem bij katten is het ontstaan van tandplak, vervolgens tandsteen en ontstoken tandvlees. De ene kat is hiervoor gevoeliger dan de andere. Ook bepaalde rassen zijn gevoeliger (oosterse rassen, Noorse boskat). De problemen beginnen soms al op jonge leeftijd.

Tanden poetsen

Om problemen te voorkomen is het goed aandacht te besteden aan gebitsverzorging. Tanden poetsen werkt het allerbeste, maar dit moet eigenlijk al jong aangeleerd worden. Het gaat het beste met een speciale (vinger)tandenborstel en smakelijke tandpasta voor katten. Lees meer over het kattengebit en de verzorging daarvan.

Als tandenpoetsen niet lukt zijn er alternatieven in de vorm van speciale brokjes en een spoelmiddel voor door het drinkwater. Voor informatie hierover kunt u altijd bij onze praktijk terecht.

Voeding en water

Zorg dat het kitten altijd toegang heeft tot een bakje met vers water. Kittens tot en met 6 maanden oud hebben voor een gezonde groei en een gezond gebit kittenbrokjes nodig. Tot een leeftijd van 3 maanden kunt u het beste 4 maaltijden per dag geven, daarna tot een leeftijd van 6 maanden 3 maaltijden per dag en vervolgens 2.

Geef een volledige kittenvoeding, aangepast op de leeftijd van uw kitten. Geef  brokken van een goed merk, dan bent u verzekerd van een constante kwaliteit en samenstelling van ingrediënten.

Kattenbak

Zorg dat er altijd een schone kattenbak beschikbaar is. Plaats bij één kat in huis twee kattenbakken. Zet voor elke extra kat een extra kattenbak neer. Zet kattenbakken altijd op een rustige plek en gebruik een fijnkorrelig grit. Als het kitten niet op de kattenbak gaat, probeer het dan eens met de kap eraf. Of gebruik zo nodig eerst wat zand als vulling om het gebruik van de kattenbak aan te leren.

Vlooien en teken

Vlooien en teken kunt u het beste preventief bestrijden, het hele jaar door. Wij hebben de nieuwste en meest effectieve producten op voorraad, we adviseren u graag welk product u veilig aan uw kitten kunt toedienen. Lees meer over vlooien, teken en andere parasieten bij de kat.

Castreren en steriliseren

Vanaf de leeftijd van 6 maanden kunt u zowel een poes als een kater laten castreren. Deze operaties vinden onder volledige narcose plaats. Het heeft vele voordelen om dit al op jonge leeftijd te laten doen.

Chippen

Het gebeurt veelvuldig dat katten die de wereld buitenshuis mogen verkennen opeens de weg terug niet meer kunnen vinden. U wilt natuurlijk dat uw huisdier zo snel mogelijk bij u terugkomt en daarom is het verstandig uw kat te laten chippen.  Meestal worden kittens bij de eerste of tweede vaccinatie gechipt. De chip wordt per injectie onder de huid ingebracht en bestaat uit een heel klein gesloten buisje met daarin een geheugenchip met een unieke code en een spoeltje dat als antenne fungeert. Om aan de hand van deze code u als eigenaar te kunnen traceren registreren wij de code (gekoppeld aan uw eigen gegevens) bij een Nederlandse databank.

Een chip geeft extra zekerheid

Met een speciaal afleesapparaat kan de code worden afgelezen. Bij dieren die gevonden zijn en worden aangeboden bij een dierenarts of dierenopvang wordt altijd eerst gecontroleerd of het dier gechipt is. Blijkt dat inderdaad het geval dan worden aan de hand van de afgelezen code de contactgegevens van de eigenaar uit de databank opgevraagd.  Het voordeel van een chip boven een adreskokertje is dat de kat de kat een chip nooit kwijt kan raken.

Vaak is chippen verplicht

Naast het nut van een chip voor het terugvinden van uw weggelopen kat is een chip in sommige gevallen zelfs verplicht, bijvoorbeeld voor reizen naar het buitenland of voor het afsluiten van een huisdierenverzekering. Indien uw kitten nog niet gechipt is, kunt u dit alsnog laten doen gelijktijdig met de vaccinatie. Uw kitten krijgt een uniek identificatienummer. Dit nummer wordt geregistreerd op uw naam- en adresgegevens. Als uw kat vermist raakt, maakt een chip de kans op terugvinden een stuk groter.

Eén of meerdere katten houden

Katten kunnen zowel goed in een groep leven als solitair. Het kan prima om een kat alleen in huis te houden of samen met een hond, mits goed met elkaar vertrouwd. Het is dan wel van belang voldoende tijd en aandacht voor de kat te hebben. Een kat in huis bij mensen die de hele dag weg zijn, zonder enige afleiding, is geen goed idee. Een oplossing kan dan zijn om een kat erbij te nemen, maar de verantwoordelijkheid om tijd en aandacht aan de dieren te geven blijft natuurlijk bestaan.

Kittens uit hetzelfde nestje

Twee kittens uit hetzelfde nestje gaat vaak goed. Ze groeien samen op en blijven vaak erg aan elkaar verknocht. Heeft u al een kat en bent u van plan een kat erbij te nemen, dan gaat dit het makkelijkst als u een jong katje erbij neemt. De rangorde is dan meteen duidelijk en uw volwassen kat zal er sneller aan kunnen wennen.

Geef ruimte en tijd voor gewenning

Katten zijn territoriaal ingesteld, neem daarom altijd ruim de tijd om twee katten aan elkaar te laten wennen. Geef de nieuwe kat eerst een eigen kamertje om te wennen. Op het moment dat de nieuwe kat hier goed op z’n gemak is (en dit kan een aantal dagen duren!), dan de deur eens op een kier zodat de katten elkaar van afstand kunnen zien. Dan langzaamaan de deur steeds verder open, zodat de katten naar elkaar toe kunnen als ze dat willen. Ze moeten altijd de mogelijkheid hebben om de andere kat uit de weg te gaan.

Voer de katten eerst op afstand van elkaar. Als het goed gaat steeds dichter naar elkaar toe. Gaat het ergens in dit proces mis begin dan van voor af aan en neem meer tijd hiervoor. Ook katten die al langer bij elkaar zijn en op een gegeven moment ruzie gaan maken kunt u op deze manier weer vertrouwd met elkaar maken.

Huisdieren zorgplan

Als praktijk bieden wij u het Kampen DierenZorgplan aan. Dit voordeelplan voorziet in een optimale preventieve zorg voor uw huisdier. In het pakket zitten onder andere de vaccinaties, een urine onderzoek en goede ontwormings-, vlooien- (en teken-) middelen voor een heel jaar. De kosten worden over een heel jaar gespreid.

Uw kitten verzekeren

Ook voor huisdieren is het mogelijk een verzekering af te sluiten voor ziektekosten. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ook algemene klachten als maag-darmproblemen, kreupelheid en dergelijke komen geregeld voor. Met een verzekering bent u goed voorbereid op onverwachte ziektekosten voor uw kat. Verzekert u uw kitten op jonge leeftijd, dan is de instappremie laag en zijn er meestal nog geen bestaande klachten die uitgesloten worden van verzekering. Er zijn verschillende verzekeringsaanbieders met elk hun eigen pakket. Wij kunnen u informatie meegeven van enkele huisdierverzekeringen.

Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven