Huid en vacht
Wen uw kitten zo snel mogelijk aan het kammen/borstelen van de vacht: doe het rustig en zorg dat het voor de kat een aangename ervaring wordt. Tijdens het borstelen ziet en voelt u ook of er afwijkende bultjes, plekjes of parasieten op de huid zitten. Langharige katten zullen hun hele leven geregeld gekamd moeten worden, soms dagelijks. Voor kortharige katten volstaat geregeld kammen tijdens de ruiperiodes. Wen het kitten tijdens het borstelen aan het bekijken van het gebit, de ogen, de oren en de nagels. Dit lukt het best als u er een dagelijkse routine van maakt en iets lekkers geeft als beloning.
Ogen en oren
De ogen van uw kitten moeten glanzend en vochtig zijn, zonder uitvloeiing. Komt er pus uit de ogen dan is er sprake van een ontsteking. De viezigheid mag u met een in lauw water gedrenkt gaasje uit de ooghoeken verwijderen. Beweeg het gaasje daarbij in de richting van de neus. De ontsteking zelf moet door de dierenarts behandeld worden als dit binnen enkele dagen niet vanzelf overgaat.
Gezonde oren zijn schoon, ruiken niet en jeuken niet. Door regelmatig de oren te controleren kunt u eventuele problemen snel signaleren. Ga niet zelf aan de slag met wattenstokjes, eventueel vuil gaat dan dieper in het oor zitten. Maak bij oorklachten altijd een afspraak om de oren door de dierenarts te laten inspecteren. De dierenarts kan met een otoscoop diep in de gehoorgang kijken en ook controleren of het trommelvlies intact is.
Een veelvoorkomende ooraandoening bij kittens is oormijt. Oormijten zijn kleine witte spinachtige insectjes. Ze veroorzaken hevige jeuk, het oor zelf stinkt, en in het oor is een overmaat aan bruinzwart, korrelig oorsmeer te zien. Een oormijtinfectie moet door de dierenarts behandeld worden.
Nagels
Om te voorkomen dat de nagels van uw kat te lang worden kunt u er het beste voor zorgen dat de kat voldoende gelegenheid heeft te krabben aan een krabpaal of plank. Er zijn speciale geurvloeistoffen in de handel om het krabobject voor de kat extra interessant te maken. Zonodig kunt u de nagels met een speciale nageltang voor huisdieren zelf knippen. Let erop dat u niet in het roze gedeelte (alleen zichtbaar bij doorschijnende nagels) knipt: de nagel gaat dan bloeden. U kunt ook een afspraak bij de praktijk maken om de nagels te laten knippen, eventueel in combinatie met een vaccinatie of andere afspraak. Â
Gebit
Het is belangrijk regelmatig het gebit van uw kat te controleren. Kittens beginnen vanaf ongeveer 4 maanden met het wisselen van het melkgebit. Op de leeftijd van 6 maanden is het gebit volledig gewisseld. Met het volwassen gebit zal de kat de rest van zijn leven moeten doen.
Een veel voorkomend gebitsprobleem bij katten is het ontstaan van tandplak, vervolgens tandsteen en ontstoken tandvlees. De ene kat is hiervoor gevoeliger dan de andere. Ook bepaalde rassen zijn gevoeliger (oosterse rassen, noorse boskat). De problemen beginnen soms al op jonge leeftijd.
Om problemen te voorkomen is het goed aandacht te besteden aan gebitsverzorging. Tanden poetsen werkt het allerbeste, maar dit moet eigenlijk al jong aangeleerd worden. Het gaat het beste met een speciale (vinger)tandenborstel en smakelijke tandpasta voor katten. Lees meer over het kattengebit en de verzorging daarvan.
Als tandenpoetsen niet lukt zijn er alternatieven in de vorm van speciale brokjes en een spoelmiddel voor door het drinkwater. Voor informatie hierover kunt u altijd bij onze praktijk terecht.
Voeding en water
Zorg dat het kitten altijd toegang heeft tot een bakje met vers water. Kittens tot en met 6 maanden oud hebben voor een gezonde groei en een gezond gebit kittenbrokjes nodig. Tot een leeftijd van 3 maanden kunt u het beste 4 maaltijden per dag geven, daarna tot een leeftijd van 6 maanden 3 maaltijden per dag en vervolgens 2.
Kattenbak
Zorg dat er altijd een schone kattenbak beschikbaar is. Plaats bij één kat in huis twee kattenbakken. Zet voor elke extra kat een extra kattenbak neer. Zet kattenbakken altijd op een rustige plek en gebruik een fijnkorrelig grit. Als het kitten niet op de kattenbak gaat, probeer het dan eens met de kap eraf. Of gebruik zo nodig eerst wat zand als vulling om het gebruik van de kattenbak aan te leren.
Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.